Wat is Jiu-Jitsu?

Jiu-jitsu is een van de oudste Japanse krijgskunsten en is ontwikkeld om een tegenstander op vele verschillende manieren uit te schakelen.

Het is een zelfverdedigingsport waaruit onder andere judo, aikido en karate is ontstaan. Jiu-jitsu is in de eerste plaats een zachte kunst, d.m.v. het meegeven met de krachten van een (sterkere) tegenstander, en wel zodanig, dat men de tegenstander in een positie kan manoeuvreren, dat hij door een van de vele technieken kan worden uitgeschakeld. Het is vooral de kunst om je tegenstander uit evenwicht te brengen. Het aanleren van technieken zoals: klemmen, verwurgingen, werptechnieken, atemi’s, (slagen en trappen tegen vitale delen van het lichaam) en transport technieken (op een gecontroleerde manier iemand mee laten lopen) is wat jiu-jitsu zo effectief maakt, omdat bij jiu-jitsu op realistische situaties word ingespeeld. Zeker bij Kihon is realiteit een zeer belangrijk onderdeel van de trainingen.

Het is helaas zo dat Nederland de laatste jaren een stuk onveiliger is geworden. Veel mensen zijn bang op straat, de term “zinloos geweld” is nu meer dan ooit bij iedereen bekend. Het is mede daardoor dat mensen een sport uitzoeken voor zichzelf of voor hun Kinderen waarmee ze zich kunnen beschermen tegen eventuele onaangename aanvallen.

Voor wie is Jiu-Jitsu?

Jiu-jitsu is voor iedereen: groot -klein -jong en oud -man -vrouw. Voor kinderen is het juist goed voor de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek. Zeker ook bij jeugd besteden ook aandacht aan mentale weerbaarheid, normen en waarden.

Jiu-jitsu is voor iedereen die zich weerbaarder wil maken, aan lichaamsbeweging wil doen, sterker worden, zowel mentaal als fysiek. Weerbaarder kun je denken buiten op straat, maar ook van uit de beroepscontext, politie, beveiliging, psychiatrie, eigenlijk overal waar agressie voor kan komen. En waar komt het niet voor?

Binnen Kihon zijn er drie leeftijdsgroepen:

  • Junioren I betreft kinderen vanaf 6 jaar. Hierbij ligt de nadruk op het spelenderwijs trainen van motoriek en worden de basisbeginselen van het jiu-jitsu bij gebracht. Maar zeker ook de mentale kant wordt niet vergeten.
  • Junioren II vormt de jeugd vanaf 12 jaar. De nadruk wordt hier meer verlegd naar techniek. Voor deze groep is jiu-jitsu erg goed voor het zelfvertrouwen en hun verdere ontwikkeling in de huidige maatschappij, denk even aan normen en waarden, zinloos geweld etc.
  • Senioren is bestemd voor iedereen vanaf 16 jaar, waarbij iedereen op zijn eigen niveau kan trainen. Of je nu 16 of 70 bent en of je een witte of een zwarte band draagt maakt hierbij niet uit. Je traint namelijk voor jezelf en je bepaalt dus ook je eigen grenzen.

Banden

Het jiu-jitsu heeft net zoals bij veel Budosporten een graduatie door middel van verschillende gekleurde banden.

  • De witte band is de 6 de kyu.
  • Waarna de gele band 5 de kyu.
  • Oranje band 4 de kyu.
  • Groene band 3 de kyu.
  • Blauwe band 2 de kyu.
  • Bruine band is de 1 ste kyu.
  • De zwarte band is de eerste dan. Daarna heb je in Nederland dangraden van de 2e tot en met de 5de dan. De 6 de dan kan behaald worden door een examen of door verdienste. Dangraden hoger dan 6e dan zijn banden van verdiensten.

Geïnteresseerd in Jiu-Jitsu?

Wil je meer weten over Jiu-Jitsu, zou je graag eens bij ons een kijkje komen nemen óf wil je je direct aanmelden als lid? 
Neem dan even contact met ons op, wij helpen je verder met jouw vragen en wensen. 

Volg ons op Facebook

Schuiven naar boven